Virtual Reality ve Augmented Reality aslında kısaca fark bu. ingilizce terimlerle yazınca tabi ki anlamlı olmuyor gerisi aşağıda.
AR sanal dünya ile bulunduğunuz mekanı birleştiren sistemdir. yani AR gözlük taktığınızda bulunduğunuz ortamda olmayan sanal objeleri hareket eden nesneler görürsünüz.
VR kendi içinde bir sanal dünya oluşturur ve sizi bu dünyanın içine koyar. Mesela odanızda serious sam VR oynarsınız ve bir bakmışsınız ki bambaşka bir dünyadasınız.
AR genellikle daha az donanım ister. Bir tablet veya telefon ile uygun bir yazılıma da sahipseniz çok rahatlıkla bulunduğunuz ortama bişeyler ekleyebilirsiniz. Örneğin Windows 10 son güncellemeleri ile 3D paint programı bu özelliği vermekte. çizdiğiniz 3D nesneyi oturma odanızda sehpa üstüne yerleştirebilirsiniz. (gözlüksüz)
VR Farklı bir dünya oluşturduğu için genellikle daha yüksek donanıma ihtiyaç duyar. Nvidia ekran kartlarında GTX 1060 ve üstü bu özelliği desteklemektedir. Bazı üreticiler GTX 1050 Tİ desteği verse de yaygın kullanım bu şekilde değildir. Cep telefonu takılarak kullanılan VR deneyimleri genelde daha basit grafik özelliklerine sahip olmakta daha kaliteli görüntüler için yukarıda bahsettiğim donanımlar gerekmektedir. Bu demek değil ki “HTC vive aldım sadece GTX 1060 ile kullanabilirim” GTX 960 ile de HTC vive kullandım ve basit uygulamaları rahatlıkla çalıştırdı ancak görüntü kalitesi yükseldikçe grafik kartınız yeterli olmayacaktır.
İşin geleceğine bakarsak eğer artık teknoloji firmalarının bu alana daha fazla yatırım yaptıklarını söylemek mümkün. Microsoft, Apple rekabetini burada da ilerleyen zamanlarda göreceğiz muhtemelen ki zaten her iki firma da bu alana yatırım yapmakta.
Microsoft, HP, Acer gibi firmalarla ortak çalışarak mixed reality gözlükleri çıkardı Öte yandan her ne kadar medya ya sızmış olsa da apple da bu konu da patent almaktan ve Ar-Ge yapmaktan geri kalmıyor.
Şuan herkesin üzerinde çalıştığı konu aslında bu gözlüklerin kablosuz olarak çalışmasını sağlamak. Çünkü en büyük sıkıntı gözlüğü taktıktan sonra kablolarla uğraşmak oluyor.
Tabi donanım üreticileri Nvidia ve AMD de bu konuda çalışarak ekran kartlarını üst seviyelere taşımaya çalışıyor.
2018 ve sonrasında çıkacak ekran kartları büyük bir sıçrama gösterebilir hatta VR artık standart haline de gelebilir.
Gelelim işin maliyet tarafına:
VR veya AR teknolojileri gerçekten çok etkileyici. Her gözlüğü takıp oyun oynadığımda beni oldukça etkileyen bir teknoloji. Tabi kullanırken ilk kez 3D oyun oynadığım seneler aklıma geliyor 2000 öncesinde ilk 3D oyunlar çıktığı zaman küplerle oynayan bizim neslimiz bu işten çokca zevk almaktaydı. şimdilerde beni etkileyen o eski teknolojiye baktığımda aslında barındırdığı onca kusur da gözüme çarpıyor. Tabi ki her teknolji var olduğu zamanda güzeldir.
Neyse konuyu dağıtmadan fiyat kısmına gelelim. Playstation benzeri konsol oyuncusu iseniz maliyet biraz daha düşük kalıyor. En fazla 4000 TL gibi bir fiyata VR deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Bilgisayarda ise işler biraz daha değişiyor. VR gözlükler şuan için 4000-5000 TL civarında (Oculus ve HTC uygun fiyatlı gözlükler de yolda) bunun yanında tabi ki almanız gereken bilgisayar donanımlarının fiyatları da yüksek. minimum 5000 – 6000 civarında satılıyor GTX 1060 ekran kartlı cihazlar (indirim zamanları ve markadan markaya değişiklik göstermekte) yani yaklaşık 10.000 TL gibi bir miktar cebinizden çıkıyor. Bilgisayarda kullanılan HTC vive gibi gözlüklerin algılama konusunda daha iyi olduklarını da tabi kabul etmek lazım.
Teknolojş ilerledikçe ve sürüm arttıkça bu fiyatlar elbette daha aşağıya inecektir. Üreticiler hali hazırda 199 dolar gibi fiyatlara VR gözlükler üretmeye başladılar bile. Şuan Bir VR veya AR gözlüğe sahipseniz ilerde düşen fiyatları amortisman gibi düşünebilirsiniz. Sonuçta siz pek çok kişiden daha erken bu cihazları aldınız ve keyfini sürdünüz. Aradaki fiyat farkları da sizin zevkle geçirdiğiniz günlere değer.
Merak edenlere HTC
Merak edenlere Oculus
Benzer videolar için aşağıdaki linke bakabilir siniz.