Günümüzde artık iyice yaygınlaşmaya başlayan SSD’ler hakkında bir çok yanlış bilgi mevcut. Mevcut bilgisayarınızın performansını artırmak için yapabileceğiniz en kolay şey aslında SSD takmak.

Peki SSD’ler hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir?

  • SSD’nin Açılımı nedir?

Solid-State Drive’dır. SSD NAND Flash veya DRAM hafıza kullanır.

  • SSD ve HDD arasndaki Fark Nedir?

HDD ler manyetik dönen plaka üzerine kayıt yapma mantğıyla çalışan depolama birimleridir.  1950 senesinden bu yana kullanılmaktadır. Veri dönen plaka üzerine hareketli yazma başlığı ile yazılır. Hareketli parçalarının bulunmasıı mekanik arızalara daha yatkın olmasına neden olmaktadır. mesela sarsıntı, sıcak ve soğuk gibi. SSD’de ise bu hareketli parçalarn yerini USB disk, SD kartlarda olduğu gibi hafıza chipleri almaktadır..

  • Peki Neden SSD’ler HDD’lerden daha pahalı?

Bunun aslında en önemli nedeni halen HDD’lerin SSD’lerden daha fazla satılması. Elbette SSD’ satışları günümüzde artış göstermekte ve HDD-SSD fiyatları arasındaki fark giderek azalmaktadır.

  • Peki SSD ne kadar hızlı?

Aslında bu oldukça zor bir soru. Yaptığınız işleme, kullandığınız işletim sisteminden tutunda genel donanımınıza göre her şey bu farkı değiştirebilir aslında. Ama pek çok teste baktığımızda örneğin rastgele okuma hızlarını karşılaştırırsak pek çok testte SSD HDD’ye göre %20.000 daha hızlı çıkabilmekte. Oyun açılış hızlarından bilgisayar açma tuşuna bastığınızda ekranın karşınıza gelme süresine kadar her şey SSD de daha hızlı gerçekleşmektedir.

  • HDD’de bulunan işletim sistemimi SSD’ye taşıyabilir miyim?

Elbette taşıyabilir siniz. Bunu için bazı üreticilerin kendi sitelerinde programlar bulunduğu gibi 3. parti imaj yazılımları (Acronis, Easeus gibi) da mevcuttur. Bu yazılımlarda çoğunlukla “migrate” şeklinde ingilizce bir kelime bulursanız bu başlık aradığınız işlemi yapıyor demektir (genellikle). işletim sisteminin HDD’den imajını alıp da SSD’ye direk atmaya çalışırsanz boyut farklılığndan dolayı yeterli alan yok uyarısı alabilir siniz. Daha geniş bilgi için youtube’dan “HDD to SSD migrate” “HDD to SSD clone” “Os clone” gibi kelimelerle arama yaparak videoları da inceleyebilir siniz. çoğunlukla fazla bir ingilizce bilmeseniz de anlayabileceğiniz vidyolardır. İşin uzmanı değilseniz bilen birinden yardım alın. bir de işlemden önce mutlaka önemli verilerinizi yedekleyin.

  • 4K rastgele yazma/okuma nedir(4K random write speed)

SSD alırken kıyaslamanız gereken bir kaç özellik vardır. Genelde etikette yazan okuma yazma hızları sequential denilen sıralı okuma yazma işlemini ifade eder ve adından da anlaşldığı gibi sıralı olmasından dolay bu değer yüksektir(550MB/500MB gibi).

4K yazma/okuma hızlar ise SSD’nin 4K lık bloklar halinde küçük bilgileri rastgele alanlara ne hızda yazdığını/okuduğunu ölçen testtir. genellikle bilgisayar başında yapılan işlemlerin%25’i rastgele yazma %20’si de rastgele okuma işlemleridir. Bu nedenle bu değerin yüksek olması sizin yaptığınız işlemlerin de çoğunluğunun daha hızlı yapılacağı anlamına gelmektedir. Mesela işletim sisteminizin işletim sisteminizin çalışma hız.

Aşağıda bir M.2 PCIe SSD test sonucunu bulabilir siniz. CrystalDiskMark programı ile siz de mevcut harddisk’inize bu testi uygulayabilir siniz.

Toplamak gerekirse SSD alıırken elbette tüm kıyaslamalar önemli her hız faktörü bizim yapacağımız işlerde bize artı bit değer sağlamakta. Ancak kafanız fazla da karıştırmayın. Yapacağınız herhangi bir SSD yükseltmesi sizi SSD HDD performansına göre çok daha hızlı bir bilgisayara kavuşturacaktır. bu nedenle düşük bir bütçe ayırdıysanız ve teknik bilginiz fazla yok ise kafanız fazla karıştırmadan bütçenize uygun SSD’yi hızlıca satın almanızda fayda var.

 

kaynaklar: kingston.com, userbenchmark.com,

samsung.com, acronis.com,