İnternetiniz kesildi ve sizin yapmanız gereken tek şeyin modeminizi kapatıp 10 saniye kadar bekleyip geri açmak olduğunu biliyorsunuz. Bazen servis sağlayıcınızdan destek almak istediğinizde ya da bilgisayarınızda ağ sorunlarını yazılımsal olarak gidermek istediğinizde sizden modeminizi kapatıp 10 saniye bekleyip tekrar açmanız istendi?

Peki neden bunu yapıyoruz ve neden bu işe yarıyor?

Modeminizi basit bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz. Sürekli çalıştığı zaman bazen içerisindeki donanımlar aşırı ısınmış ya da sadece yazılım temelli bazı hatalar yaşıyor olabilir. Basit parçaları ve basit bir yazılımı olmasına karşın elbette her yazılım-donanım ortak çalışan cihazda olabileceği gibi kafası karışabiliyor.

Bunun en basit çözüm yöntemi elbette bi kapatıp açmak…

Aynen bilgisayarınızda olduğu gibi bunu yaparak soruna neden olan hatayı çözmüş olmuyorsunuz sadece kısa süreli olarak bu hatanın neden olduğu bağlantı sorununu gidermiş oluyorsunuz.

Peki gerçekten 10 saniye beklemeniz gerekiyor mu?

Çoğu elektronik cihazda kapasitör bulunur. Bunları küçük bataryalar olarak düşünebilirsiniz. Çok fazla enerji barındıramazlar ancak içindeki enerji hafızayı belli bir süre beslemesine yeterli olur. 10 saniye beklemek kapasitörün enerjisinin bittiğinden emin olmanızı sağlamakta.  Bu da mevcut hatayı ve sistemi resetlemenizi sağlar. Bu gücü tutan parça da sağ tarafta gördüğünüz küçük kulelerdir.

 

Modeminizin hata vermesine neden olan şey nedir?

  • ip çakışması bunların başında gelir. modeminiz yerel ağdaki cihazlara ip tanımlaması yapan aynı zamanda da servis sağlayıcınızdan ip adresi alarak internete bağlanmanızı sağlayan aracıdır. Bazen bu işi yaparken çuvallayabilir. Yerel ağınızda iki cihaz aynı ip adresine sahip olursa ki bu normal şartlarda mümkün değildir veya servis sağlayıcınızın modeme tanımladığı ip adresi güncel değilse o zaman bağlantı gerçekleştiremeyebilirsiniz.
  • Aşırı ısınma: herhangi bir bilgisayarda olduğu gibi aşırı ısınma modemin çuvallama nedenlerinden biridir. Modemi hava almayacak şekilde konumlandırmak ya da dolap gibi dar ve kapalı bir alanda tutmak bu hatanın nedeni olabilir.

Çözüm nedir?

Bir tanesi “firmware” yani modeminizin yazılımının güncellenmesidir. Kullandığınız modem’in markası ve modeline göre güncel yazılımını bularak bunu modeminize yüklemeniz gerekmektedir. Bu sayede yazılım hataları çözülmüş bir modeme sahip olabilirsiniz.

Diğeri ise ısınmanın önüne geçmek. Aynen bilgisayarlarda olduğu gibi aşırı toz modeminizin ısıyı dışarı atmasını zorlaştıracaktır. Hava kanallarından içeriye basınçlı hava püskürterek bu sorunu çözebilirsiniz. Saç kurutma makinesi gibi sıcak hava üfleyen bir cihaz kullanmamaya özen gösteriniz. basit bir kompresör, sıkıştırılmış hava bulunan spreyler işinizi görecektir.

Bütün bunları yaptınız ama sorun hala çözülmedi. Bu durumda elbette ki internette farklı bir sorun olabilir mi diye araştırmanızda fayda var. Ya da elinizde başka bir modem varsa onu da deneyerek aynı sorunun olup olmadığına da bakabilir siniz.

En son çare modemi yenilemek size daha az baş ağrıtacak bir çözüm olabilir belki de.