Işlemci saat hızları Hertz ile ölçülmektedir – genellikle gigahertz ya da GHz. Örneğin 1.8 GHz bir işlemci saniyede 1,800,000,000 saat döngüsü yapmaktadır. Bunu tekrar sayısı olarak da anlayabilirsiniz.
Görünüşte bu çok basittir aslında. Ne kadar çok çevrim yapıyorsa işlemci, o kadar çok işi bitirebilir. Buna hem evet hem hayır denilebilir.
Bir taraftan saat hızları benzer işlemcileri kıyaslamak için doğru bir yöntem olabilir. Örneğin intel skylake i5 işlemcileri kendi aralarında kıyaslarken bu hızdan faydalanmanız mümkün olabilir. Bu serinin 2.6 GHz ve 3.4 GHz işlemcilerini kıyasladığınızda 3.4 GHz olanın %30 daha hızlı olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu kıyaslama işlemci mimarileri aynı olduğu için doğru kabul edilebilir. Ancak farklı markaların işlemcilerini örneğin AMD, Intel, ARM işlemcileri GHz değerlerine bakarak kıyaslayamazsınız. Ya da i7 ve i3 işlemci performanslarını sadece GHz değerini öğrenerek kıyaslamanız mümkün değildir.
Modern işlemciler cache bellek, fazladan çekirdek sayıları, ve veri yollarının artırılması sayesinde çok daha fazla performans gösterebilmektedir. İki farklı işlemcinin birbirinden farklı performanslarda olmasını bu özellikleri de sağlayabilir.
Iki işlemciden biri daha düşük GHz değerine sahip olmasına karşın, cache belleğinin daha yüksek olması çekirdek ve veri yolu sayısının yüksek olması nedeniyle yüksek GHz değerine sahip olandan daha hızlı olabilir.
Eski nesil 65w güç tüketen 3.0 GHz saat hızındaki işlemci ile 7. Nesil i7 serisi 2.8GHz standart saat hızında olan işlemciye baktığımızda cache bellek, turbo boost, çekirdek ve veri yolu sayıları gibi farkların performansa olan etkisi net bir şekilde görülmetedir. Sağ taraftaki benchmark testlerinde aldıkları puanlara baktığınızda da bu fark daha iyi ortaya çıkmaktadır. Test notebookcheck.net web sitesinden alınmadır. Ve sol tarafta gördüğünüz 49 ve 292 sayıları diğer işlemcilere göre aldıkları performans sıralamalarını göstermektedir. i7-7700HQ işlemcinin daha az güç tüketerek bu performansı sağlamış olduğunuz da göz ardı etmemek gerekir.
Benchmark testlerine örnek olarak notebookcheck’in kıyaslamalarına bakabilirsiniz.
burada verilen benchmark testlerine ayrıca değineceğiz. Bu listeyi iyice incelerseniz sadece bir özelliği yüksek diye işlemcinin toplam performansının en üste çıkmayacağını görebilirsiniz.
https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html
Buradan işlemci özelliklerinin değişimine göre performanslarının nasıl arttığını. işlemcilerde hız artışının sadece GHz veya güç tüketimine bağlı olmadığını da görebilirsiniz.