Intel 8. nesil işlemciler ile büyük bir sıçrama yaptı adeta. Normalde nesil değişikliklerinde iyi farklılıklar olabilirdi ancak 8. nesil gibi performans ve mimari değişiklikleri çok nadiren olur.
Ben bugün iki nesil arasındaki bazı farklılıkları belirtmek için içlerinden bazı işlemci ve özellikleri seçerek değerlendirme yapmaya çalıştım. Yazıda geçen işlemciler notebook işlemcileridir.
Performans artışına baktığımızda 8. nesil i5’İn 7ç nesil i7’den daha iyi performans verdiğini. i5’te hem 4 çekirdek hem de ön bellek artışı ile performansı katladığını görebiliyoruz.
Ben karşılaştırmayı 7. nesil i7 ve 8. nesil i5 üzerinden yaptım çünkü direk i5 üzerinden kıyasladığınızda zaten eski nesil i5 ten iyi olduğu aşikar oluyor ancak i7 ile arasında ne gibi farklar olduğunu görmemiz hangisinin daha yüksek performans sergileyebildiğini anlamamızı sağlayacaktır.
Sol tarafta gördüğünüz gibi ilk dikkatinizi çekecek olan özellik çekirdek sayısının 8. nesil core i5 te daha fazla olduğu ve yine ön bellekte de bir artış olduğudur.
Şimdi diyeceksiniz ki “e GHz 7. nesil i7’de daha yüksek onu ne yapacağız. İşte burada devreye toplam mimari değişiklikleri giriyor. Bir işlemcinin performansını etkileyen tek unsur GHz değildir. Çekirdek sayısından ön belleğe çalışma voltajına kadar hatta çalıştığı esnadaki ısıya kadar pek çok değişken işlemciden aldığınız performansı etkilemektedir. 7. nesil i7 de de sadece GHz’in yüksek olması kullandığınız pek çok uygulamada geride kalmasına neden oluyor. Tabi turbo boost’ta 8. nesil i5’in az da olsa daha yüksek performans göstermesi de bir etkendir diyebiliriz.
Tabi ki şöyle bir yazılım düşünün ki tek derdi GHz olsun. öyle bir işlem için kullanıldığında 7. nesil i7 öne çıkacaktır ancak kullandığınız yüksek performanslı yazılımların çoğunlukla tek derdi bu olmaz. Aşağıda örnek bir benchmark kıyaslaması var burayı da inceleyerek fikir sahibi olabiliriz. (not: benchmarklar gerçek dünyayı her zaman yansıtmaz her uygulama aynı mantıkla çalışmadığı için benchmark testlerini kıyaslama ve bilgi amaçlı değerlendirmede kullanabiliriz ancak %100 kesinlikte performans farkını verdiğini söyleyemeyiz.)
Genel benchmark ve sistem özelliklerine baktığımızda intel’in bu iki işlemci serisinde bile oldukça farklı özellikler ortaya koyduğunu görebiliyoruz.
Intel ULTRA HD graphics 620:
intel 8. nesil ile birlikte HD graphics ‘i UHD graphics olarak açıkladı ve bu ekran kartının performansının öncekilere göre çok daha fazla olduğunu belirtti.
Özelliklere bakılınca çok da bi fark yokmuş gibi dikkat çeken sadece 1,05 GHz den 1,10 GHz’e çıkılmış olması. Peki bu kadarlık fark mı performans artışını ve 4K film izleme deneyimini bize sunuyor?
Yapılan testler UHD 620’nin performansının içlemci çekirdeğinin fazla olması L3 cache yüksek olması gibi etkenlere de bağlı olduğunu tabi kullanılan belleğin de (ddr3/ddr4) etki ettiğini ortaya koymuş. yapılan bazı testler için buraya tıklayabilirsiniz.
benchmark testlerine göre bu ekran kartı Nvidia GT 910 ve 920 arasında bir performans göstermekte.
8. nesil i3 nerde HQ’lar ne oldu?
i3 desktop işlemcileri gördük ark.intel’de yayınlanmış eki notebook i3’ler nerde. 7700HQ var bilgisayarlarda ama 8. nesiller daha ortada yok diyorsunuzdur. muhtemelen ocak ayında CES’te bu işlemcilerin duyurusu da yapılacaktır. Hali hazırda i7-7700HQ işlemci üstün performansını ve sıralamadaki yerini korumakta, çıkacak olan işlemcinin de bunun üzerinde çok daha iyi bir performans gösterirken güç tüketimini de fazla artırmamasını umuyorum. i3 içinse 6. nesiller dahi piyasada ve bu segmentin kullanıcısı için çok büyük değişiklikler genellikle olmuyor. Olmuyor derken rakamsal yükselmeler olsa da kullanıcılar genellikle aradaki farkı anlayamayabiliyor.
AMD nin RYZEN ile canlandırdığı ve üst kademeye taşıdığı rekabet intel’İn hızlı cevaplarıyla hız kesmeden sürüyor. 2018 farklı donanımlarla rekabetin iyice kızışacağı bir sene olacak gibi görünüyor.
kaynaklar, ark.intel.com, laptopmag.com, trustedreviews.com.