Dosyalarınızı yedeklemek ve olası bir bilgisayar çökmesi veya harddisk arızalanması durumunda dosyalarınızı kaybetmemek için bulut hizmetlerinden yararlanırız.
Bir kere oraya yedeklediğinizde kullandığınız bilgisayar komple yansa bile başka bir bilgisayardan hesabınızı açarak tüm dosyalarınıza erişebilirsiniz.
Bu konuda en çok bilinen hizmetlerden biri olan Dropbox verdiği ücretsiz alanın alternatif diğer hizmetlere göre kısıtlı olması ve yıllık üyeliğinin de rakip bazı firmalara göre yüksek olması nedeniyle bazen göz ardı edilebiliyor. Şu sıralar (mart 2019 itibariyle) ücretsiz kullanıcılara sadece 3 cihaza kadar sınırlama getirmiş olması ve sınırsız cihaz yedekleme opsiyonunu ücretli kullanıcılara ayırması da ayrı bir eksi benim açımdan. Peki Dropbox yerine hangi alternatif hizmetleri kullanabilirsiniz.
Aşağıda belirttiğim alternatifler ve fiyat bilgisi 16.03.2019 tarihine aittir. ilerleyen tarihlerde farklı fiyatlandırma olabileceği için kontrol etmeniz amacıyla linkleri de paylaşacağım.
Google Drive:
Bu alanda ki en iyi alternatiflerden birisi olan google drive’ı Android telefonunuz varsa eğer zaten kullanıyor olabilirsiniz. Ücretsiz verdiği 15GB kullanım alanı ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa eğer aylık 5.79TL ödeyerek 100 GB alana ya da 11.59TL ödeyerek 200 GB alana sahip olabilirsiniz. Google Back-up and Sync yazılımı sayesinde bilgisayarınızdaki google drive klasörü haricindeki dosyalarınızı da yedeklemenizi sağlıyor. Tabi google docs ile ürettiğiniz dokümanların saklanabileceğiniz de eklemeden geçmek istemiyorum. Fotoğraflarınızı yedeklemek için google fotoğrafları kullanabilir ve eğer “benim çok fazla fotoğrafım var değil 200GB 1 TB olsa yetmez” diyorsanız o zaman da google fotoğraflarınızı yedeklerken gerçek boyut değil de yüksek çözünürlüğü seçmeniz yeterli. Bu sayede ücret ödemeden tüm fotoğraflarınızı yedekleyebilirsiniz. Üstelik fotoğraflarınızın boyutunu küçültmesine rağmen oldukça kaliteli versiyonunu sakladığını da belirtmem gerekiyor. Bu da ayrı bir yazının konusu tabi.
Icloud:
Apple’a ait olan icloud ise iphone marka telefonunuz varsa zaten size 5GB ücretsiz alan sağlıyor. Eğer bu alan yeterli değilse o zaman aylık 6,49TL ye 50 GB (sadece sizin kullanımınıza açık), aylık 19,99TL ye 200GB (aile kullanımına açılabilir) ya da aylık 64,99TL ye 2TB (aile kullanımına açılabilir) depolama alanı alabilirsiniz.
Bu alanı artırmak için yapmanız gereken şey iphone’un ayarlar menüsünden icloud’a girip saklama alanını yönet–> Saklama Alanı planını değiştir seçeneklerine tıklamak sonra karşınıza çıkacak olan seçeneklerden birini seçerek üyeliğinizi onaylayabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
icloud size fotoğraflarınızı, mail, kişiler,takvim, notlar, mesajlar gibi pek çok telefon verisini yedekleme imkanı da verdiği ve başka bir iphone’a geçince de bunları geri yükleme fırsatı verdiği için eğer iphone kullanıcısı iseniz en ii seçeneklerden biri olduğunu söyleyebilirim.
Microsoft OneDrive:
OneDrive her ne kadar Google gibi 15 GB ücretsiz alan vermese de Dropbox’ın 2GB olan ücretsiz seçeneğinde fazla alan vermekte. OneDrive’ın özelliği ize aynı Google Drive gibi kaç cihazı yedekleyeceğinize bir sınır koymamış olması.
Windows 10 yüklü bilgisayarlarda önceden yüklü olarak gelmesi ve isteğe bağlı ayarlanabilen özelliği sayesinde isterseniz dosyalarınızı bilgisayarınızda tutmayarak web sayfası üzerinde göstermesi ve sadece açmak istediğinizde bilgisayarınıza indirmesi de ayrı bir avantaj. Tabi ki bu özelliğe gerek yok tüm dosyalarım bilgisayarımda da olsun derseniz özelliği kapatabilirsiniz ve aynı Dropbox ve Google Drive gibi tüm dosyalarınızı bilgisayarınızda da saklayabilirsiniz.
En yaygın kullanılan seçeneklerden bazılarına bu yazıda değinmeye çalıştım. Aşağıdaki linklerden ürünleri ayrıntılı inceleyebilir ve verdikleri hizmetlere göre size hangisinin daha uygun olduğunu değerlendirebilirsiniz.
Merhaba; Çok değerli bilgiler. Teşekkürler emekleriniz için.