Yeni bir monitör satın alacaksınız ve etiketlerde G-Sync, FreeSync gibi ibareler yer alıyor. Peki nedir bunlar?
Çoğunlukla standart monitörlerin 60Hz tazeleme oranı bulunur. Monitör saniyede 60 kere görüntü tazelerken ekran kartınız ne kadar kare üretebiliyorsa bunları sürekli monitöre göndermeye çalışır. Bu durumda ise monitör kareleri gösterirken biri bitmeden diğerini ekrana vermeye çalışır ve bu nedenle ekranın bir kısmında bir kare görülürken diğer kısmında ise başka bir kare görülür. Bu da yırtılma olarak adlandırılır.
Nvidia G-Sync ve AMD FreeSync değişken tazeleme oranları sayesinde üretilen kare sayısına göre monitörün ve ekran kartının haberleşmesini ve yırtılmaların önüne geçilmesini sağlar. Grafik kartı saniyede 50 kare üretiyorsa monitörünüz de 40 kare gösterir. 60 kareye çıkarsa monitörünüz de bu kare sayısında görüntü verir. Sürekli haberleşerek en net görüntüyü vermeye çalışır.
Bu konuda ilk çıkan çözüm Nvidia G-Sync ‘te, G-Sync destekli monitörde bir modül bulunur ve G-Sync destekli ekran kartı ile senkronize olarak görüntünün doğru aktarılmasını sağlar.
Daha sonra çıkan AMD FreeSync’te ise monitörde modül ihtiyacı yoktu ve Display port adaptive sync denilen teknoloji ile daha ucuza mal edilmesi nedeniyle ilgi çekici olmuştu. Monitörde display port 1.2A desteği ve uyumlu bir firmware ile kullanılabilmektedir.
Nvidia’nın monitörede dahili bulunan modül ile sağladığı senkronizasyonu AMD’nin ekran kartındaki driver ve monitördeki firmware sayesinde sağlaması bazı çelişkileri de akılda bırakmış. Her iki teknoloji için de birbirine göre avantajları olmakla birlikte yapılan testlerde elbette bazı hatalar da göze çarpmış.
Peki hangisini almalıyım?
Bu aslında tercih edeceğiniz ekran kartı ile de alakalı. Almak istediğiniz veya bütçenize yeten ekran kartı hangi model ve markaya ait ise ona göre de monitör seçebilirsiniz. Tabi ki dikkat etmeniz gereken şey her monitörde G-Sync, FreeSync desteği olmadığı gibi her AMD ve Nvidia Ekran kartlarında da bu teknolojinin olmadığıdır.
V-Sync de duydum peki o nedir?
V-Sync de aslında daha eski bir teknoloji olmakla birlikte bazı sorunları da beraberinde getirmekteydi. V-Sync grafik kartının ürettiği FPS’i monitörün 60Hz olan tazeleme oranına denkleştirerek daha yüksek kare sayısında görüntü gönderilmesi engellenir. Yani ekran kartı 100 FPS üretebilse bile bu 60 FPS olarak düşürülürdü. Ancak bu teknolojide de eğer grafik kartınız 40 FPS üretiyorsa monitör 60 kare beklediği için görüntü de yine bozulma meydana gelir ve gecikme yaşanabilirdi.