Windows komut satırında yapabileceğiniz ve bu sayede hızlı şekilde bilgisayarınız hakkında bilgilere erişebileceğiniz ya da bazı düzenlemeler yapabileceğiniz komut çeşitleri bulunmakta.
ipconfig: ip adresinizi kolayca bulmanızı sağlar.
ip adresinizi denetim masası üzerinden de bulabilirsiniz elbette ama mouse klikleri ile uğraşmak istemiyorsanız benim gibi windows+R tuş kombinasyonuyla açtığınız cmd ekranına hızlıca bu komutu yazabilir siniz. ya da windows simgesine sağ tıklayarak açtığınız powershell üzerine de bu komutu yazarak hızlıca bilgilerinize ulaşabilir siniz.
Windows simgesine tıkladığınızda soldaki menü açılır ve buradaki windows powershell komut için kullanılabilir.
ipconfig /flushdns: DNS’inizi şöyle bir yıkayın da kendine gelsin.
Eğer ağ ayarlarınızdan DNS server’ı değiştirdiyseniz bu hemen etkin olmayabilir. windows DNS bilginizi bağlantı esnasında hatırlamak amacıyla önbelleğe alır ve bu şekilde aynı adrese bağlanırken zaman kazanır daha hızlı bağlantı yapar. Windows’un yeni DNS’i kullandığından emin olmak için bu önbelleği temizlemeniz gerekebilir. Bu komutta işte tam burada işinize yarayacaktır. DNS değiştirdikten sonra ipconfig /flushdns komutu yazarak test edebilir siniz. Bazı durumlarda ağa bağlı internet yok gibi hata aldığınızda da işe yarayabilmektedir.
ping ve tracert: Ağ bağlantınızla ilgili sorun giderme işleri için.
Ping komutu “ping dumputer.com” şeklinde ping sonrasında bir web sitesi yazarak kullanılır ve gönderdiğiniz paketin yerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmenizi sağlar. Komutu yazdığınızda windows bu adrese bir paket gönderir ve karşı taraftan cevap alır. Cevap almaz ya da cevap almanız uzun sürerse bağlantınızda sorun olduğunu da anlayabilirsiniz.
Tracert komutu ise ping gibi “tracert dumputer.com” şeklinde kullanılır ve gönderdiğiniz paketin hedefine ulaşana kadar geçtiği yerleri ayrı ayrı gösterir. bu şekilde nerede çok beklediğini ve sorunun nereden kaynaklandığını öğrenebilir siniz.
shutdown: Bilgisayarınızı kapatmak için kullanacağınız komut.
- shutdown /s /t 0: standart şekkilde bilgisayarınızı kapatır
- shutdown /r /t 0: bilgisayarı yeniden başlatır.
- shutdown /r /o: bilgisayarı gelişmiş seçeneklerle yeniden başlatır.
sfc /scannow: sistem dosyalarında bir hata var mı? diye kontrol eder.
Bu komutu kullandıktan sonra windows eğer dosyalarda bir hata ile karşılaşırsa bunu düzeltir. windows sistemi ile ilgili bir sıkıntınız varsa bu komut işinize yarayacaktır.
Komutu kullanmak için comut satırına sfc /scannow yazın.
cipher: Silinen dosyalarınızdan temelli kurtulun.
Silinen dosyalarınız normalde hala disk üzerindedir. sadece siz bunu göremezsiniz. Bazı 3. parti yazılımlar ile bu dosyaları geri getirmeniz mümkündür. Eğer bu dosyaların geri gelmesini istemiyorsanız cipher komutunu kullanabilirsiniz.
komutu kullanmak için silmek istediğiniz diski aşağıdaki gibi belirtmeniz gerekmekte. burada C: sizin diskinizi belirtmektedir siz D: diskini silmek istiyorsanız bu kısmı değiştirebilirsiniz.
cipher /w:C:\
/w: ile c:\ arasında herhangi bir boşluk olmadığına dikkat edin.
nslookup: bir domain’in (www.google.com gibi) ip adresini bulun
webde gezinirken girdiğiniz her sitenin bir ip adresi vardır. bağlandığınız sitenin ip adresi gerekli olduğu durumlarda “nslookup dumputer.com” gibi site adını kullanarak ip adresini öğrenebilirsiniz.