Kullandığınız bilgisayar artık ilk günleri aratır hale gelmiş. sistemin başlama süresi uzamış, programlar düşük performans vermeye başlamış, eskiden oynadığınız oyunda bile fps düşüşüşü yaşamaya başlamışsanız donanımda bazı sorunlar olabilir.
Düşük işlemci performansı; sistemin genel performansının sahibi olan bu donanım eğer performans kaybetmeye başlamışsa nedenleri şunlar olabilir.
- Aşırı ısınma: PC fanlarının döndüğünden emin olmalısınız. Fan bozuk veya doğru yerleştirilmemiş olabilir. fan etrafındaki tozları uzaklaştırmalı özellikle notebook’larda fanlar düzenli olarak temizlenmelidir. Uzun süredir kullandığınız işlemcinizin termal macunu da artık eskisi gibi görevini yerine getirmiyor olabilir.
- Performansı düşmüş olan bataryanız da işlemcinizin performansını yeterince gösterememesinin nedeni olabilir.
- Windows güç yönetimi ayarları %100’ün altına ayarlanmış olabilir.
- Arka planda çalışan uygulamalar. görev yöneticisini açarak arka planda çalışan uygulamaları kontrol etmeli ve eğer gereğinden fazla kaynak harcayan uygulama varsa tespit edip kapatabilirsiniz.
Düşük sürücü performansı: Dönen disk mantığına göre çalışan harddiskleriniz sistemi yavaşlatan neden olabilir.
- SSD’ler harddisk’inizden daha iyi performans gösterecektir. mevcut diskinizi ssd ile değiştirmek performansınızı artıracaktır.
- orijinal sürücüler (üreticilerin kendi driver’ları) windows’un dahili driverlarından daha iyi performans gösterecektir. Mevcut donanım için orijinal sürücüleri araştırın.
- USB 3.0 destekli harici diskler USB 2.0 portunda 35 MB/s hızıyla sınırlı kalırlar.
- SATA 3 diskler SATA 2 portuna takıldığında 285 MB/s hızıyla sınırlı kalırlar.
- Arka planda çalışan uygulamalar diskinizi gereksiz işgal ediyor olabilir.
Düşük Ekran kartı performansı:
- Harici ekran kartınız olmasına karşın değiştirilebilir grafik kartı özelliği nedeniyle sisteminiz entegre ekran kartını kullanıyor olabilir. Nvidia yada AMD grafik özelliklerinden yüksek performanslı GPU geçişini yapmanız gerekebilir.
- Sistem testi yaparken Nvidia G-SYNC monitörünüzün yenileme oranına göre ayarlama yaptığı için düşük FPS skoru alabilirsiniz. Bu da sisteminizin düşük performanslı olduğu yanılgısını yaratabilir.
- Oyun oynarken ekran görüntüsünü de kaydetmeniz performansınızı düşürebilir.
Diğer yapılabilecekler:
- Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız ekran kartınızın havalandırmasının iyi olduğundan emin olun. Ekran kartı fanı çalışırken önünde bir engel olmadığından emin olun.
- Notebookların fan çıkışlarının ve havalandırma girişlerinin kapalı olmadığından emin olun.
- Ortam sıcaklığı da bilgisayarınızın performansı için çok önemlidir. Bulunduğu oda sıcaksa özellikle yaz aylarında sistem soğutmasında sıkıntı yaşayabilirsiniz.
- Masaüstü bilgisayarlarda kablo düzeni de ayrı bir incelik ister. ortalıkta gelişi güzel yerleştirilmiş kablolar havalandırmayı ve dolayısıyla sistem performansını etkiler.
- Driver’ların güncel olduğundan emin olun. sistem driver hataları nedeniyle sistem yeterli performansta çalışmayabilir.
- Sistemin genel performansı tüm donanım’ın en iyi şekilde çalışmasına bağlıdır. Darboğaz yaratan donanımı doğru tespit edip gerekirse değiştirmelisiniz.
Donanım kadar yazılım da sistemi yavaşlatır: yavaş çalışan bilgisayarınızda hemen donanımı suçlamayın. genel performansın yavaş olmasının nedeni işletim sistemi de olabilir basit bir medya oynatıcı da. Bu sorunları çözmek için yardımcı yazılımlar kullanabilirsiniz. Hiç anlamıyorsanız “format at geçer” takdiğini uygulayabilirsiniz.
Gerçekten yavaş mı? Donanım sorunlu mu değil mi emin olmak için benchmark testlerini uygulayabilir alması gereken puan’a ne kadar yakın olduğunu kontrol edebilirsiniz. Sisteminizdeki donanım bileşenlerinin bir miktar düşük puan alması normal olabilir. Puan olması gerekenin çok altında çıkarsa düzeltmek için üreticinin internet sitesine bakabilir ya da internette araştırma yapabilirsiniz.