Eskiden iki bilgisayar kıyaslarken basitçe GHz değerlerine bakmak yeterliydi. Aslında bilgisayar alanlar aslında bu özelliklere çok da dikkat etmezlerdi. Günümüzde ise donanım meraklıları yeni bir donanım alırken ya da yükseltme yaparken ne ile karşılaşacaklarını ve seçeneklerden hangisine karar vereceklerini benchmark testleri ile anlayabiliyorlar.

Benchmark testleri basitçe bir donanım bileşeninin belirli bir işlemi ne sürede yaptığına bakarak  ortaya bir puan çıkarmaktadır. Bu puan’a göre de donanmlar sıralamakta ve hangisinin iyi olduğunu gösteren listeler hazırlamaktadır.

Bu test metodlarının 3 farklı çeşidi aşağıdaki gibidir.

  • Synthetic Benchmark (yapay): Bilgisayar donanımlarnın herhangi birisinin diğer donanımdan bağımsız olarak verdiği performans ortaya koymaktadır. Örneğin bir SSD’nin diğer bir SSD’ye göre veya HDD’ye göre ne kadar hızlı dosya aktarabildiğini ölçebilir. Buradaki sıkıntı donanımı bağımsız ölçtüğü için sistemin genelinin bundan nasıl etkilenebileceğini göstermemesidir. Yani donanımınızın genelinde bir dar boğaz var ve bu SSD’nin veri aktarım hızını düşürmekte ise bunu fark edemezsiniz.
  • Real World benchmarks (gerçek hayat):  Tüm sisteminiz gerçek hayatta yaptğnız bir iş ile test edilir. Örneğin 3D render veya dosya sıkıştırma gibi. Bu sayede iki farklı test ortamından hangisinin bu işi daha hızlı yapabildiğini görebilmekte siniz. Bu test metodunda size donanımlardan hangisinin daha yüksek ya da düşük performansta çalıştğını göstermez.
  • Hybrid Benchmark (Hibrit):  Bu benchmarkları ise synthetic ve real world benchmarklarının bir birleşimi olarak düşünebilirsiniz. Size daha geniş bir değerlendirme vermek üzere tasarlanmışlardır.

Peki o zaman hangisini kullanmalıyım? Aslında hepsini ya da ihtiyacınıza uygun olanı demek daha doğru olacaktır. Eğer bir test sizin kullanacağınız işleme benzer özellikler taşıyorsa direk onu kullanabilirsiniz. Real world testleri oyun bilgisayarının performanslarını test etmek için, ya da değiştireceğiniz bir donanım bileşeninin yeni bileşene oranla ne kadar performans artıracağnı görmek için synthetic test. Bilgisayarınızın toplam performansını görmek için ise hybrid test methodunu deneyebilirsiniz.

Hangisini denerseniz deneyin öncelikle bu testlerin ve çıkan sonucun ne anlama geldiğini iyice anlamış olmanız da oldukça önemlidir.

Örnek bazı benchmark siteleri aşağıdaki gibidir.

Benchmark site-1

Benchmark site-2

 

 

Alıntı